Duyurular

E REÇETE, İTS VE ATS TOPLANTISI

17 şubat 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü toplantı salonunda TVHB Merkez Konseyi, Trakya, İstanbul, Burdur, İzmir, Eskişehir, Kütahya, Şanlı Urfa  ve Konya Veteriner Hekim Odalarının Başkan ve temsilcileri ile Gıda ve Kontrol  Genel Müdür Yardımcısı ve ilgili Bakanlık personellerinin katılımı ile E- reçete, İTS ve ATS konularında toplantı yapılmıştır. Toplantıya odamızı temsilen Başkan Dr. Erdal İLGÜ ve Genel Sekreter Uğur Cengiz ÇAKIR katılmışlardır. Odamız adına bildirilen görüşlerimiz şunlardır:

  1. E reçete sadece gıda değeri olan hayvanlarda uygulanmalı. Bu da mezbahalar ile anlık olarak paylaşılmalı. Eğer arınma süresi dolmamış ilaç kullanılan hayvan olursa kesim yapılmamalı yada karkas imha edilmeli. Buradaki sorun şu,  bu maddi külfeti bakanlık karşılayabilecek mi?  Gıda değeri olan bütün hayvanlar sadece bu anlamda bakanlık tarafından sigorta kapsamına alınmalıdır.
  2.  E reçete sadece gıda değeri olan hayvanlarda kullanılırken muayene reçetesi olmalıdır. Bunda bütün bilgiler bulunmalıdır. Bunun dışındaki reçeteler tavsiye reçetesi olabilir. Ancak bunda da reçete işletmeye yazılmalıdır. Ayrıntısını bizim bulmamız yazmamız yüktür.
  3. Kağıt reçete ise mutlaka olarak gıda değeri olmayan reçeteler için geri gelmelidir.
  4. Veteriner hekimler denetlenirken ve cezalar yazılırken, eczaneler denetlenemiyor. Reçetesiz ilaç , spot ilaç  ve aşı satmaya devam ediyorlar.
  5.  E reçete ve iTS geldiğinden  beri ve sadece bizler denetlenip ceza alan olduğumuzdan bundan kaçınmak adına İTS’siz ilaç sektörü oluştu.
  6. Reçete keserken bazı ilaçları yazdırıp arattığımızda ilaç ismi çıkmıyor. Hayvan türünü seçiniz yaparak çıkarmak zorunda kalıyoruz. Bu kaldırılmalı. Biz hangi ilacı kime yazarsak yazalım en sonunda uyarı yazsın, zaman kaybı yaşanıyor.
  7. Reçete keserken sadece bizim sistemimizdeki kayıtlı ilaçlar ve ml çıkarılabilir.Bizim sistemimizde olmayan ilaçlar görünmesin.
  8. Reçetenin yazılmasında çok uzun adımlardan  oluşmakta, bundan sonra reçetenin kapatılması da ayrı adımlardan olması ciddi anlamda iş yükü getirmektedir. İlacın hangi hayvana ruhsatlandırıldığı bizi bağlamamalı, sadece uyarı vermelidir. İlacı yazdığımızda ruhsat alırken yazılan doz ve nasıl kullanılacağı ayrıca  bizler tarafından tekrar tekrar yazılmamalı. Eğer veteriner hekim bunların dışında bir şey uygun gördüyse o yazmalı, aksi takdirde ruhsattaki bilgiler otomatik gelmelidir. Bundan sonrada reçete kapat dendiğinde tekrar ayrı adımlar yerine reçete tek tuş ile kapatılmalıdır. Sadece 1 adet ilacı yazıp kapatmak, internetin en iyi olduğu anda 4 dakika, 3 ilaç olursa 6 dakika sürüyor, çoğunluklada uzun süreler alıyor.
  9. 6343 sayılı kanuna göre Veteriner Hekimler, oda sınırları içerisinde ise diğer illere geçiş yapılabilir. Ancak bu e reçetede mümkün değil. İl odası veya bölge odası olarak sınırlar göz önüne alınarak e reçeteye izin verilmeli.
  10. İlaç yazarken hayvan ırkının seçilmesi sorun oluşturuyor. İlaç ruhsatına göre ırk seçimi kaldırılmalı.
  11. Hayvanın numarası yoksa kişiyi adı soyadı ile arıyoruz, çıkan sayfada yönlendirme oluyor, seç dendiğinde direk numaralar çıkmıyor.
  12. İlaç yazılıp ara dendiğinde direk çıkmalı.
  13. Reçete yazma süresinin 2 gün olması az, süre artırılmalı.
  14. Yazılan reçeteyi bir daha bulamadığımız için her yazılan reçetenin çıktısını almak zorunda kalıyoruz. Bu olmamalı.
  15. ATS’de köpek  karma aşıları açık stoğa atarken, kuduz aşısını parça stoğa atıyor. Büyük dozlu aşılar yapılıp ancak bitmediğinde ne olacak? 20 dozluk aşı açılıp 13 doz yapıldığında kalan ne olacak?
  16. Kulak küpesiz hayvana (buzağı) ilaç veya aşı çıkılacağı zaman kulak numarasına 3 sıfır elle yazılmak zorunda kalmak zaman kaybı yaratıyor.
  17. İlaç stoğu aramak için stok ara dediğimizde sadece bizim stoğumuzdaki ilaçlar görünmesi sağlanabilir mi?

Bu gönderiyi paylaş